Hitta filmen

tisdag 8 januari 2013

Martin Beck genom tiderna

Många är det som spelat Martin Beck i filmatiseringarna av Maj Sjöwall & Per Wahlöös 
romaner om ett brott.

R.i.p. Peter Haber och Mikael Persbrandt (1997-2009)

De som spelat Martin Beck i kronologisk ordning:

Keve Hjelm (1967/1 film)

Walter Matthau (1973/1 film) (som Jake Martin)

Carl-Gustaf Lindstedt (1976/1 film)

Romualds Ancans (1979/1 film)

Derek Jacobi (1980/1 film)
Gösta Ekman (1993-1994/6 filmer)
Jan Decleir (1993/1 film)
Peter Haber (1997-2009/26 filmer)




Roseanna (1967)

The Laughing Policeman
(1973)

Den första Beck filmen, "Roseanna" filmades 1967 med Keve Hjelm som Martin Beck, har en rätt så taskig kopia från en VHS men den får duga då det inte finns något alternativ. Denna ligger ganska nära hur Sjöwall&Wahlöö tänkte när de skrev den samhällskritiska böckerna på 60-talet. Amerikaniseringen av "The Laughing Policeman" (Den skrattande polisen) från 1973 med Walther Matthau som Jake Martin (namnet stämde bättre i den amerikanska versionen) är lyckad en lyckad amerikansk polisfilm med skön 70-tals stämpel, inte mycket kvar förutom grundhistorien, men bra som den film det är, nyligen släppt på DVD av svenska Studio S, finns även på tysk blu-ray. Sen kommer Carl-Gustaf Lindstedt fantastiska roll i Bo Widerbergs klassiker
"Mannen på taket" med sin råa inledningsscen, står sig än idag. Thomas Hellberg i rollen som Gunvald Larsson är lysande. Det har även gjorts ett par bortglömda Beck filmer. Ryssland (eller Soviet Union som det hette på den tiden) gjorde 1979  "Nezakonchennyy uzhin" som bygger på Polis, polis potatismos med  Romualds Ancans. Samproduktionen "Der Mann, der sich in Luft auflöste" (Mannen som gick upp i rök) mellan Väst Tyskland/Ungern/Sverige från 1980 med Derek Jacobi som Beck.
1993 gjordes  "Beck - De gesloten kamer" som bygger på "Det slutna rummet". Samma år gjordes sex filmer med Gösta Ekman som Beck, alla bygger på böcker. Dessa svenska är samproduktioner med Tyskland och det märks mer eller mindre i vissa av filmerna där tyska skådespelare dubbats ganska uselt till svenska. Annars gillar jag dessa filmer med underbara skådespelare som Gösta Ekman, Kjell Bergkvist (Kollberg) och Rolf Lassgård (Gunvald Larsson). De sex filmerna som följer i ordningen som de släpptes: "Brandbilen som försvann", "Polis polis potatismos", "Roseanna", "Mannen på balkongen", "Polismördaren" och "Stockholm Marathon". Sedan kom ju Peter Haber (Beck) och Mikael Persbrandt (Gunvald) och satte spiken i kistan för fler Beck filmer efter deras massproducerade urvattnade polishistorier som endast bygger på Sjöwall & Wahlöös karaktärer. 26 filmer är mycket, men trots det är de dessa som största delen av svenska folket tycker är så bra... Jag gillar visserligen en del och är svag för svenska polisfilmer/serier. Men här blev det ett antal för många. Framtiden får väl utvisa om det blir fler, kanske återvänder Martin Beck som pensionär likt Roland Hassel gjorde 2012.
Mannen på taket (1976)
Der Mann, der sich in luft
auflöste (1980)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar